Снимка: БГНЕС

Надявам се до 2027 г., когато трябва да бъдат завършени всички проекти по направлението София – Пловдив, българските граждани да могат да пътуват нормално, комфортно и спокойно за по-малко от час разстоянието от 150 км., заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Според него това ще допринесе много за подобряване на свързаността в България, за подобряване на условията за бизнес и повишаване на показателите за по-добра икономика и по-модерен живот.

Министърът на транспорта и съобщенията инспектира работата и напредъка в строителството на жп линията Елин Пелин – Костенец в района на град Костенец. Министърът се запозна и със строителните дейности на един от тунелите по новото трасе, чието прокопаване приключи преди дни.

Тунелът е с дължина 579 м и е изпълнен по нов австрийски тунелен метод. Железопътният участък Елин Пелин - Костенец е част от проекта за модернизация на жп магистралата от София до Бургас. Стойността на целия проект от Елин Пелин до Костенец е 1,3 млрд. лв., а средствата са осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020.   

Железопътният транспортът е с огромен потенциал в Европа и света, тъй като е един от най-екологичните транспорти, които тепърва ще търпят развитие, включително иновативно, отбеляза още министър Георги Гвоздейков.

Административните пречки са най-големи при тези проекти, забавянето се случва от недоброто законодателство, коментира още министърът. До момента сме усвоили близо 700 милиона лева и остават едни 250 милиона, които няма да могат да бъдат усвоени, съобщи Георги Гвоздейков, цитиран от БТА.

Жалко е, че трябва да ги разпределяме по други приоритети, които не са свързани с железопътния транспорт. Това е един от огромните проблеми, очевидно проектите не се управляват ефективно, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase