Снимка БГНЕС, архив

От влизането в сила на поправките в Наказателния кодекс досега са иззети 309 автомобила от шофьори, употребили алкохол или наркотици след приетите законодателни промени. Влезлите в сила присъди са 19, в полза на държавата окончателно са отнети 17 моторни превозни средства, отчете вътрешният министър Калин Стоянов по време на Националното съвещание на МВР, предаде БТА.

Законодателните промени за отменането на колите влязоха в сила от 9 август. В няколко случая се стига до конфискация на автомобила. Първият е, ако се шофира с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева. Вторият е, ако шофьорът вече е осъждан за шофиране след употреба на алкохол - при повторно нарушение с над 0.5 промила се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба. Ако се управлява автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози", наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. Ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, може да заплати равностойността му.

Купуване на гласове

До вчера има 11 сигнала за купуване на гласове, съобщи още министър Стоянов. Във връзка с акцията от преди дни в Бургас той обясни, че става въпрос за високопоставен служител на община Несебър. Откритите големи парични суми  са били подготвени да се раздадат на дилърите на по-високо ниво, които съответно да спуснат по мрежата и да стигнат до съответните избиратели, обясни министърът. Той добави, че е рано да се каже за подкрепа на кой кандидат са били подготвени сумите, както и дали парите са били придобити по престъпен път. „Нивото на човека, който сме задържали е доста високо, рядко се е случвало това назад във времето“, каза още той.

"Изборите са процес, който активизира контингент, ангажиран с всякакъв вид престъпна дейност", добави министърът. Във връзка с изказването му, че очаква атаки към МВР във връзка с предстоящите местни избори, Калин Стоянов посочи, че те ще бъдат "от хора, които нямат интерес да има редовно правителство". На въпрос дали визира президента, той отговори - "не точно от него". "Атаките срещу МВР започнаха още в момента, в който имаме сформирано редовно правителство", каза още Стоянов.

Още по темата

По отношение на разработеното от МВР специализирано приложение географска информационна система във връзка с предстоящия местен вот, Стоянов обясни, че представлява карта, на която ще се наслагва информацията от предишни избори и тази, която се получава в момента. Ще съдържа данни за това къде, какви сигнали е имало, кои са били преписки и досъдебни производства и как са приключили. „Тук ще бъде контролът как се изработват съответните сигнали“, каза министърът.

По време на Националното съвещание на МВР, в частта, открита за медии, министър Стоянов открои приоритетните задачи на ведомството – овладяване на миграционния натиск, намаляване на пътния травматизъм, противодействие на трафика и разпространението на наркотици, ограничаване на корупцията, ефективна борба с конвенционалната престъпност и гарантиране сигурността на хората в малките населени места.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase