Снимка БНР

Около 100 хиляди българи имат деменция – данните са от проучване, направено преди 11 години, а най-много от тези хора страдат от болестта на Алцхаймер. Смята се, че още толкова са в най-ранната фаза на заболяването, при която няма симптоми. Основен рисков фактор е възрастта, затова се очаква увеличаване на броя на хората с деменция поради застаряването на населението у нас.

Добрата новина е, че има напредък в диагностиката при ранния стадий, както и разработено лекарство, което спира натрупването на лоши белтъци в човешкия мозък – ключови за развитието на болестта, каза за БНР д-р Шима Мехрабиан, специалист в Отделението по диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в университетската болница "Александровска".

Има разработки, които дават надежда – лекарство, което работи срещу натрупването на един от лошите белтъци - ключов за развитието на Алцхаймер. Първият такъв медикамент е бил одобрен миналата година от Американската агенция по храните и лекарствата, но не и от Европейската агенция по лекарствата. В началото на тази година е одобрен втори медикамент с подобно действие, отново в САЩ.  

В Александровска болница е създаден първият център за диагностика и лечение на дементни заболявания. Според доц. Мехрабиан имаме една от силните невропсихологични школи, в която са адаптирани голям набор от тестовете за диагностика на Алцхаймер. Изследването се прави по европейски стандарт и изисква гръбначно-мозъчна пункция – процедура, болезнена за пациента. Следващата стъпка е да се правят биомаркери от кръвна проба, но това все още е в сферата на научните разработки.

Първите признаци на болестта като забравяне, промени в емоциите, затруднения в ежедневните дейности обикновено се забелязват от близките на човек, разказа Зорница Карагьозова от гражданското сдружение "Алцхаймер". Тя е представител на България в новосъздадената група на непрофесионалните болногледачи на хора с деменция към "Алцхаймер" - Европа. От там започват трудности за цялото семейство.

Като превенция срещу болестта лекарите препоръчват активно използване на мозъка, след като човек навърши 40-50 години. 21 септември се отбелязва като Световен ден на болните от Алцхаймер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase