Снимка БГНЕС

Не може от сайт в Каспичан да започне разследване за корупция. С този аргумент на Цвета Рангелова от "Възраждане" депутатите решиха, че публикации в средствата за масово осведомяване няма да се приемат за сигнали за корупция по високите етажи на властта. Този текст бе приет окончателно от Народното събрание с гласуваните текстове в законопроекта за противодействие на корупцията.

Всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси за лице, което заема публична длъжност, може да подаде сигнал до Комисията за противодействие на корупцията - лично или чрез адвокат, предаде БНР.

Депутатите записаха окончателно и че сигнали могат да бъдат получавани и от всички канали за вътрешно или външно подаване по реда на Закона за защита на лицата, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения. Подаденият по надлежния ред сигнал ще е основание за извършване на проверка за наличието на данни за корупция или за конфликт на интереси.

Проверката ще се извършва в 90-дневен срок от получаване на сигнала, като е предвидена възможност за удължаване на срока еднократно, но само с месец.  Всеки, подал сигнал, ще трябва да се уведоми за резултатите от проверката  за решението.

Първоначално предвидената възможност за сигнал да се приема и публикация в медиите срещна острото възражение на ИТН и "Възраждане". Депутатът от "Възраждане" Цвета Рангелова мотивира искането за отпадане на тази възможност:

"Представяте ли си колко е лесно да бъдете обект на разследване по такъв сигнал от една електронна медия от Каспичан, зад която никога няма да разберете кой стои".

Мнозинството гласува окончателно предвиденото в закона при изпълнение на служебните си задължения органите на Комисията да може да използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо при условията и по реда на закона за МВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase