Снимка БГНЕС

Напрегнато е тези дни пред Министерския съвет. След като енергетиците вече се разбраха с правителството, а зърнарите умуват да продължат ли протеста, на дневен ред излязоха пчеларите.

Те са на протест пред земеделското министерство. Твърдят, че складовете им са пълни, но проблемът не е само в украинския внос, но и вносът от други страни, включително и на нискокачествен китайски мед, предава БНТ.

Производителите не могат да реализират продукцията си и от миналата година въпреки ниската изкупна цена. Имат нужда от средства, за да подготвят пчелните семейства за зимата.

"Ако през 2003 г. медът в България се изкупуваше на 3,20 лв., в момента се говори също за такава изкупна цена, даже не се купува. Складовете на пчеларите са пълни, застоява миналогодишен мед и пазарът е блокиран", коментира Даниела Чолибиева от Съюза на българските пчелари - Шумен.

По думите на Радослав Ночев от асоциация "Акция" количеството мед, което застоява в момента, вероятно е стигнало до 10 000 тона.

"Моделът на финансиране като цяло в ЕС е доста несправедлив по отношение на пчеларството и ние сме изоставени в момента на произвола на съдбата", обясни Ночев.

Затова пчеларите искат бързо изплащане на подадените заявления, настояват и за безлихвено кредитиране за бранша. В декларация искат още България да информира Европейската комисия за тежкото положение на сектора.

Искат и работна група за промени на Наредба 8 за инвестициите в пчеларството.

Земеделският министър Кирил Вътев слезе при протестиращите пчелари и покани техни представители на среща.

Тракторите край София остават в протестна готовност. Земеделските производители очакват меморандума от властта, за да видят неговото съдържание, ако то удовлетворява техните искания и договорките от снощи са спазени, то те ще подпишат документа. Ако имат забележки, протестът ще продължи, предава bTV.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase