кадър: Нова тв

Полицаите са постъпили правилно и са направили всичко по силите си да спрат бягащите извършители. Това каза пред Нова тв криминалният експерт и председател на Българска оръжейна асоциация Иван Савов. Коментарът идва, след като служители на реда простреляха смъртоносно 18-годишен младеж след преследване в София.

Още по темата
Гонката започнала след сигнал за нападение и обир на две момичета в района на столичен хотел. Малко след 2 ч. в нощта срещу понеделник застреляният и двама негови съучастници ударили едно от момичетата и след заплаха  отнели раница с лични вещи и пари. По-късно младежите направиха самопризнания.

По думите на Савов „най-вероятно първият изстрел е бил предупредителен, вторият в краката”. Според него този в рамото е вследствие на това, че бягащият е паднал и по случайност куршумът го уцелил. „Това е крайна мярка. Колегите не са психопати и никой полицай няма да тръгне да стреля току-така по бягащ престъпник”, категоричен е криминалният експерт.

Той посочи, че случаите, в които законът разрешава на органите на реда да стрелят по някого, са три – при освобождаване на заложници, при въоръжено нападение и след предупреждение към лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга.

„Да съдят полицай, който си е изпълнявал задълженията, за умишлено убийство, е безумие, въпреки че се е случвало в България”, категоричен е Иван Савов. По думите му отношението на униформените към оръжието е много лошо, защото има много случаи на разбити животи на техни колеги, след като открили огън.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase