Снимка БГНЕС

Мината на дрона е била в стационарно положение, както стотици такива стоят до хората, които обслужват минохвъргачки. Тя е била поставена нескопосано върху дрона - тел виси, сякаш е провокация. Тя може да дойде от страната агресор или от поддръжници у нас. Повече прилича на дрон, довлечен от течение. Това каза по Нова нюз военният пилот ген. Спас Спасов.

"Чрез радиоелектронно устройство му е повредено управлението, паднал е плоско във водата и затова не се е взривил. Ако ударiте под 7 градуса, боеприпасът не се взривява, трябва да има челен сблъсък с обект", обясни той.

По думите му подобни боеприпаси са намирани в отделни райони през годините.

"Има ясни правила как се действа. От много години формирования обезвреждат взривни устройства, които са откривани на различни места. Не си спомням да е имало инцидент с работещите по отстраняване на даден боеприпас. Ако той не е толкова опасен, експертите могат да се приближат, както са преценили в случая", смята генералът.

Още по темата

"Устройства като дрона край Тюленово може и в бъдеще да се намират близо до нашата граница на морето, довлечени от течения. При сигнал за такива, граждани не бива да се доближават до тях, а да се отцепи районa и да се чакат специалисти, които се занимават с обезвреждане на взривни устройства. Не виждам грешка в подхода към тази ситуация. Отцепен е районът, сформирал се е екип и се е извършила утилизация в светлата част на деня", коментира той.
 

Коментари Напиши коментар

46

Сиромах

преди 1 седмица

Много станахме тези, които разбираме от утилизация и унищожаване!Утилизация е когато боеприпасът се разглобява на възможно повече от съставните му части, а другото действие си е унищожаване чрез взривяване!Един бивш колега обясняваше на руски полковник,,У нас есть поговорка, каждъй жаб да знай свой гьол,,!Така, че пилоте дерзай!

45

Анонимен

преди 1 седмица

До Анонимен 42 Прекалено много вярваш на руснаците. Русия е заинтересована страна в случая майор Терзиев. Руснакът винаги ще излъже ако трябва да избира между истината и престижа на Русия, примерите за това са безкрайно много. В никакъв случай черната кутия не трябваше да отива в Русия.

44

Анонимен

преди 1 седмица

Мината "може да дойде от сраната агресор или от подръжници и нас". Никой не принава, че дрона е украински.