Хората се вълнуват от доходите, но в момента се говори за други неща. Трябва да се върнем до нормалния растеж на заплатата и това е абсолютно възможно. Динамиката на минималната работна заплата със сигурност има двуцифрен растеж. Най-накрая ще се доближим до нормалните нива. Заплатата за издръжка в момента е около 1400 лв. на един човек. За семейство с двама работещи и дете до 14-годишна възраст е около 2500 лв. Това са числата, които трябва нетно да влязат в един бюджет. За съжаление, само една трета от българите успяват да достигнат до тях", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Според него икономиката генерира една печалба, а начинът, по който се споделя, изглежда несправедлив. Гостът даде пример с Германия. Там има въведена минимална заплата, която расте всяка година. Това е практика, която идва и в България.

Проблемът "плащане под масата"

"За да се справим с това, забраняваме или ограничаваме плащането в брой. Въвеждаме единни банкови сметки без такси за работниците, на които да се превежда заплатата им. Най-накрая ще влезем в нормални европейски рамки, защото ние не говорим за някакви колосални числа. Не е справедливо само минималната да расте. Който твърди, че бизнесът ще започне да плаща под масата, нека си припомни, че това е престъпление. Такова говорене не е приемливо в обществото", категоричен е Димитров.

Ще има ли протести на миньорите - вижте разговора във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase