Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Една трета или 34% от обществените поръчки, възложени от общините, съдържат критерии, които дават възможност за субективизъм при избора на победител.

Това показва изследване на Българския институт за правни инициативи, който днес представи резултатите от пилотно тестване от разработен от тях Индекс на корупционния риск при обществените поръчки.
Проверени са 166 поръчки, избрани на случаен принцип, чийто възложител са общини – административни центрове на области.

"Оставено е поле за субективна преценка от страна на комисията. Около 17% от протоколите от работата на комисията не са разгърнати, не са отразени мотиви за присъждане на оценката, което също оставя възможност за субективизъм, тъй като комисията не е се постарала да разгърне своите мотиви и да аргументира своите оценки", коментира методологът Радостина Ангелова.

Друго често срещано нарушение е липсата на конкуренция. В една трета от обявените процедури има само един участник, в още толкова – завършва само един след отстраняване на останалите конкуренти.

Едва 3 % от обществените поръчки са отстранени на основание липсата на конкуренция.

"Имаме сериозни основания да смятаме, че по един или друг начин се стеснява конкуренцията и възможността за състезаване на отделните субекти", коментира Радостина Ангелова.
Проучването ще продължи. То е част от международен международен проект, който освен у нас се изпълнява в Босна и Херцеговина, Румъния и Черна гора.

Финансирането е осигурено от Държавния департамент на САЩ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase