Две акушерки от неонатологичното отделение на областната болница във Велико Търново подадоха оставки и напускат. Причината - обидно ниските заплати, които получават. В постове в социалните мрежи те заявиха, че напускат в знак на протест, възмутени от отношението на държавата към тях.

Акушерките Милена Манова и Александрина Сидерова заявиха публично, че напускат работа. Въпреки, че обичат работата си и я смятат за призвание, заплатите им са толкова ниски, че вече не могат да покриват дори елементарните си нужди.

"Изключителен интензивен труд, изключително специфичен, изключително тежък и за работа и за учене, това не се научава за три дена за тези пари. Това е проблем на цялото здравеопазване не само на тази областна болница, проблем е на всички областни болници", коментира акушерката Милена Манова.

"Обидно е, защото тук е много отговорно. Ние не искаме някакво огромно заплащане, говорим за едни суми, които са приети по колективен трудов договор 1400 до 1500 основна заплата. И докато обществото не се събуди, какво да искаме ние от болницата?“, попита акушерката Александрина Сидерова.

Ниските заплати са сред най-наболелите проблеми на областните болници, казват от ръководството и затова непрекъснато се търсят варианти.

"Работим по въпроса, решението е взето и ще има значително увеличение на работните заплати от наши вътрешни резерви, просто по-голямо от 20 процента увеличение великотърновската болница не може да си позволи без да рискува финансовата стабилност. Очакваме някаква позитивна промяна след нова година в новия бюджет, и тогава се надяваме да направим увеличение с още 18 процента“, каза директорът на МОБАЛ д-р Стефан Черкезов.

Основни причини за невъзможността на държавните болници да плащат високи заплати са недофинансираните клинични пътеки, както и големия брой здравно неосигурени пациенти, разходите за лечението на които се покриват от болниците.

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase