Снимка: БГНЕС

Младеж, спасил с органите си четири човешки живота, даде името си на улица във варненския кв. "Аспарухово".
С пълно единодушие съветниците от комисията по култура и духовно развитие към Общинския съвет дадоха съгласието си улица в район "Аспарухово“ да бъде кръстена на Георги Николов.

Това стана на днешното заседание на комисията, което започна с минута мълчание в памет на жертвите от наводнението в Царево. Инициативата за именуването на улицата е на фондация "Документалистите“ като част от осведомителна кампания в подкрепа на донорството на органи в България.

Освен че ще повдигне въпроса за недостига на донори в България, инициативата ще затвърди имиджа на Варна като град, силно ангажиран с развитието и популяризирането на този висш хуманен акт, посочват от организацията.
Варна е един от малкото градове в страната, които ефективно реализират донорски ситуации. Една от тях, осъществена през 2015 г., е свързана именно с варненеца Георги Николов, който заради внезапно спукване на кръвоносен съд в мозъка умира едва на 21 години, но със своите сърце, черен дроб и бъбреци спасява живота на четирима души.

С инициативата ще бъде отдадена почит на Георги Николов и на десетките други варненци, станали донори. Това ще бъде и признание за техните семейства, извършили един от най-благородните човешки актове – да дарят органите на най-близкия си.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase