Снимка: Bulgaria ON AIR

Пациенти продължават да оспорват решения на ТЕЛК или НЕЛК заради забавено изплащане на социалните помощи от Агенцията за социално подпомагане. Продължават и проблемите със свободния достъп до антибиотици в аптеките.

"Установи се, че в България антибиотик се изписва, без да е пряко необходимо за здравето и често по самоназначение. Ненавременният контрол от страна на държавните органи подпомага практиката да бъде опорочена. Това е въпрос и на самосъзнание - пациентът да се опитва да заобикаля правилата, а от страна на фармацевтите - да не предоставят такава възможност без конкретно лекарско предписание", призова адвокатът по медицинско право Калина Михайлова в студиото на "България сутрин".

Тя определи като "работа на парче" реформите, свързани с решенията на ТЕЛК или НЕЛК, от което страдат пациентите. По думите ѝ забавянето понякога е свързано с ненавременното явяване на лицето за преосвидетелстване, но по-често е в резултат на ненавременното разглеждане на документите.

"Това води до висящ период, в който старото решение е преустановило своето действие, в същото време няма ново решение за намалената трудоспособност. Докато няма произнасяне, пациентите нямат ходове - пациентът може да оспорва експертното решение, но освен да сигнализира НЕЛК, няма друг полезен ход", коментира Михайлова.

Пред Bulgaria ON AIR тя даде пример с жена, която е оспорвала пред НЕЛК решението на ТЕЛК, издадено в провинцията. След месеци била издадена препоръка ТЕЛК да преразгледа освидетелстването, защото не са взети предвид придружаващи заболявания. Новото решение обаче било за намаляване на процентите нетрудоспособност наполовина. Жената оспорила пред НЕЛК и това решение.

"Това отнема 2 г. За този период дамата повече от 24 месеца не получава социално подпомагане. Тези пациенти разчитат на близки, заеми и средства от познати. Сроковете се считат за инструктивни, нарушаването им не води до опорочаване на експертното решение, не се счита за недостатък нито от съдебната система, нито от административните органи в МЗ", заяви адвокатът по медицинско право.

Една от причините решенията да се бавят с месеци и години е липсата на кадри на експертните лекарски комисии, уточни Калина Михайлова.

Във връзка с недостига на лекарства юристът заяви, че пациентите по Конституция имат право на здравеопазване: "Всяко здравноосигурено лице има право да получава медикаментите, които са му изписани. Това е част от неизменното му право да получи здраве".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase