СНИМКА БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е склонен да остане 3 март за национален празник, ако народът поиска това с допитване. Той подчерта обаче, че тази промяна не е сега на дневен ред.

"Да оставим националния празник на историците, ако трябва и допитване до народа да направим, но да затворим тази тема днес, тя не е най-важна", заяви Борисов пред Епицентър.бг. Това щяла да бъде и позицията на депутатите му по време на дебатите в зала. Той уточни, че ГЕРБ ще застанат зад конституционните промени в частта им за съдебната реформа и ограничаване правомощията на служебното правителство, но не и за промяна на националния празник.
 

"Най-важните ни цели като нация днес са влизането ни в Шенген и Еврозоната, както и конституционните промени, които касят съдебната реформа, а не датата на националния празник", каза още Борисов.
Бившият премиер и лидер на най-голямата парламентарна партия е притеснен, че в момента нацията е разделена в противопоставянето на Трети март на 24 май и затова смята, че тази тема трябва да излезе от политическия дебат и да се даде думата на историците и експертите.
 

"Дори, ако трябва да направим допитване до народа", изтъкна Борисов. Кога да е националният празник не е тема, която е важна днес, това може да го решаваме и след една, и след 2 години. Още повече, че датата на националния празник може да се реши и със закон", уточни Борисов.
 

Поцицията на ПП-ДБ остава за промяна на националния празник като част от конституционния дебат в парламента, но са готови, ако има референдум по темата, да се вслушат в гласа на народа.

Още по темата

 

По-рано премиерът Николай Денков заяви, че продължава да подкрепя вписването на 24 май като национален празник в Конституцията. По думите му, по въпроса трябва да се проведе политическа дискусия в Народното събрание и тя да бъде част от конституционния дебат, както предвижда управляващото мнозинство.
 

Политици, общественици, журналисти и спортисти обявявиха вчера инициатива за запазване на националния празник Трети март, когато честваме освобождението на България от османско иго. Те изразяват готовност да поставият този въпрос на всенародно допитване чрез референдум.
 

Сред инициаторите са президентът (2002-2012) Георги Първанов, акад. Юхновски, професор Искра Баева, ексминистърът Весела Лечева, Георги Кадиев, проф. Валери Стефанов, доц. Жаблянов, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев, лекари, журналисти, общественици. Георги Първанов определи призивите за бойкот на 3-ти март, като национален празник, който бележи Освобождението на България от турско робство, "не като грешка, а като престъпление".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase