СНИМКА ИСУЛ

Държавата ще заплаща вече 70 процента от стойността на лечението на рак на простатата чрез модерния и скъпоструващ метод нискодозова брахитерапия. У нас той се прилага само в университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и осигурява почти 100 процента шанс за излекуване в ранен стадий, без да се премахва простатата, съобщи БНР.
Методът е използван в Европа, но не е толкова разпространен на Балканите. У нас се прилага от две години. С нужната апаратура разполага само клиниката по урология в ИСУЛ. До момента през процедурата са минали 30 мъже, обясни началникът на клиниката акад. Чавдар Славов.

"Този метод запазва потентността на пациента и особено при младите и липсва изпускане, което е доста често срещано при тези операции". При брахитерапията с ниска доза в простатата се вкарват еднократно няколко зърна йод 125, които не вредят нито на пациента, нито на околните, а за броени седмици убиват раковите клетки. "Пациентът пролежава между 48 и 72 часа в болницата и се изписва напълно работоспособен", казва акад.Славов.

Досега стойността на операцията е била близо 11 хиляди лева. Оттук-нататък пациентите ще плащат само консумативите, в размер на около 2500 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase