Снимка БГНЕС, архив

Обичта към българското наследство гради съкровищницата, от която ще черпят вдъхновение бъдещите поколения. Това заяви президентът Румен Радев на откриването на 12-ия Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в Неделино. Около 4000 изпълнители от всички фолклорни области на страната и гостуващи състави от Полша, Молдова, Република Северна Македония, Косово, Албания, Сърбия, Грузия се представят на фестивала, който продължава до 3 септември.

С всяко следващо издание този уникален празник затвърждава своето име като достоен пазител на изконните ни музикални традиции, заяви президентът. Нека да продължаваме по този начин, нашите обичаи, традиции и музика да бъдат мост за сътрудничество, мир и разбирателство, обърна се  Румен Радев към чуждестранните участници в музикалното събитие.  Според него сцената на фестивала в Неделино е огнището, около което се простира талантът на творци от различни краища, държави и поколения.  Емблемата на фестивала – уникалният неделински двуглас обединява днес сърцата ни в хармония, каза президентът.

Румен Радев поздрави организаторите на фестивала в Неделино за това, че съхраняват и развиват това национално богатство, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase