Снимка БГНЕС, архив

Спешните медици се разграничиха от синдикат "Защита".

Във връзка с обявеното за днес откриване на палатков лагер пред Министерството на здравеопазването, Министерски съвет и блокиране на възлови булеварди и магистрали в цялата страна от „Защита“, спешни медици изпратиха отворено писмо до медиите. В него те заявяват, че не протестират, наричат синдикат „Защита“ „шофьорски“ и твърдят, че членовете на синдиката са агресивни и нагнетяват напрежение сред екипите на спешните медици, пише скенер.нюз

Ето пълния текст на писмото:

„Членовете на синдиката по места, които са предимно шофьори, призовават за бунт шофьорите на линейки от много време и проявяват изключителна агресия към всички! От последният им т. нар. протест (винаги наброяват 30 – 60 човека и не могат да представляват нито едно ЦСМП в България), всячески САБОТИРАТ работата в Спешна помощ и напрежението сред екипите вече е огромно!

Още по темата

Някои членове на "Защита" вече отказват да изпълняват служебните си задължения, като се аргументират със „за толкова пари – толкова!“ В социалните мрежи членове на „Защита“ постоянно изтъкват, че и те хранят семейства и това, което обяви министърът – 1500 лв. основна заплата + клас прослужено време и ДМС – около 2000 лв., са им недостатъчни и защо медицинският персонал получава повече, след като са екип?! Някои стигат дотам да коментират работата на медицинските лица и да ги обиждат!

Това е недопустимо поведение на работното място и сериозно възпрепятства дейността на всички, ангажирани в този толкова тежък и стресов процес! Това противопоставяне на шофьори срещу лекари, фелдшери, медицински сестри и парамедици прави невъзможна ефективността и бързината в условията на спешност и може да коства човешки живот!

Никъде по света и никога личните ангажименти и работата в екип НЕ СА били мотив за размера на трудовите възнаграждения, а образованието, отговорностите и задълженията в работата!

Решението да се увеличат парите на всички, работещи в Спешна помощ, беше възможно най-справедливото, но „Защита“ иска да е само за шофьорите, защото е шофьорски синдикат, независимо, че се опитват да се представят за глашатаи на Спешна помощ!

Надяваме се на Вашето коректно отразяване, независимо как се представят „Защита“ (те не са национално представени) и как озаглавяват акциите си – спешните медици НЕ протестират! Протестират част от шофьорите на линейки!

Напомняме, че Спешна помощ е медицинско звено, а не шофьорско или транспортно и се надяваме на Вашето разбиране, че това е група хора, които доказуемо лъжат публично – без свян и притеснение и се възползват и злоупотребяват с медиите, които ги отразяват, опитвайки се да всяват напрежение и да извиват ръцете на всички – агресивно и безпардонно!

Работата в Спешна помощ е призвание и е безкрайно дискредитиращо и унизително да се принизява до „гледане в паничката на другия“!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase