Снимка: Pixabay
fallback

ЕК въвежда нов регламент за работа онлайн. В България около 10% работят дистанционно. Страната ни е около границата, която ЕС таргетира с тази директива.

Това обясни пред БНР Георги Първанов, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта.

Работата от други страни в момента е по-скоро изключение. От данъчна гледна точка не е позволено, уточни той.

"Както е предложено, се говори за фиксиран адрес. Дистанционната работа по дефиниция трябва да бъде максимално гъвкава и трябва да се помисли за друг адрес – за плаващ адрес, да се уведомява работодателят. Това трябва да се прецизира", изрази мнение Георги Първанов.

Ясно е разписано, че работодателят трябва да поеме разходите за свързаност на служителя, който работи дистанционно, тоест за интернет и мобилна връзка, посочи той в предаването "Преди всички".

За поколенията Y и Z е най-естествено да се работи дистанционно. Сред хората от поколението Х обаче има известен страх, отбеляза още експертът.

"Ще вървим към постепенно вдигане на възрастта за пенсиониране, каквато е и тенденцията в Западна Европа. Едно от най-характерните неща за младите хора, за поколенията Y и Z, е доста краткият среден престой в компаниите, освен че искат да се пенсионират рано. Сега на пазара на труда всички са джоб хопъри (които често сменят работодателя си – бел. ред.). Средният престой в компания в България пада под 3 години. Младите са почти постоянно на пазара на труда.", допълни гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 8 месеца

Колкото сте по-далеч от мен, толков съм по-добре! НЕ, МЕРСИ! Дръжте си правилата!

20

Анонимен

преди 8 месеца

До Анонимен 21 Не е. Даже хич. Друга е дсициплината и работата.

19

Анонимен

преди 8 месеца

Ако на ЕС и фирмите им пукаше за околната среда толкова, колкото се правят, щяха налагат много повече работа от вкъщи. Да караш човек, на когото работата му се върши само от компютър, да ходи на офис е такова безсмислено разхищение на ресурси и време.

fallback