Със сигурност Васил Божков не е екстрадиран от ОАЕ, заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на предаването "Денят ON AIR".

"След като беше изпратена документацията от българската прокуратура, полицията в Дубай му отне задграничния паспорт и му забрани да напуска страната. Но го освободи да живее свободно в ОАЕ. Показателно е, че той се върна с полет на редовна авиокомпания, а не с частен самолет. Изявил е писмено желание да се върне в България, прокуратурата му е разрешила, полицията му е върнала паспорта срещу самолетен билет. ОАЕ са уведомили българските власти, че ще пътува за България. Това писмо е закъсняло с 3 дни и идва след Божков", обясни гостът в студиото.

Адвокатът, който е придружавал Божков по време на полета от Дубай към София, изцяло се занимава с дела в САЩ, включително по закона "Магнитски", стана ясно от думите на Керемедчиев.

Гостът на Bulgaria ON AIR смята, че чрез адвоката си Божков иска контакт с американските власти, за да докаже своята невинност и да разобличи други лица.

Той изтъкна, че няма как САЩ да забранят на български гражданин да се върне в родината си.

"Не виждам допирни точки между Пригожин и бизнеса на Божков. Това трябва да се докаже, много ще ми бъде интересно да видя какви са били общите интереси на тези толкова разнопосочни хора", каза още бившият зам.-външен министър.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase