Снимка: Bulgaria ON AIR

Потребителските кредити поскъпват рязко. Към края на месец юли, по данни на БНБ, лихвите по ипотечните кредити не се променят за разлика от потребителските.

"Донякъде бихме го обяснили с летния сезон и не толкова активното предлагане на нови промоционални оферти по потребителските кредити. Факт е, че за първи месец има толкова драстично увеличение и предстои да разберем дали това ще се превърне в тенденция, според мен - не", каза кредитният консултант Георги Канайков в студиото на "България сутрин".

Увеличението е под процент - 0,73%.

"Увеличението ще се отрази в месечната вноска. Ще става дума вече за по-скъпи предложения на новите клиенти, докато на текущите клиенти зависи от базовата лихва на съответната банка и ако тя бъде увеличена - при тях също ще има увеличение на вноските", допълни Канайков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че едва ли увеличението ще намали потреблението.

"Факт е, че през последните месеци се наблюдава доста по-сериозно забавяне на търсенето спрямо началото на годината. Съветвам да се гледа годишния процент на разходите, освен договорената лихва, той е точен измерител на реалната цена на кредита. Трябва да се гледат общите разходи, вноската по текущия кредит плюс другите кредитни продукти, ако има такива, да не са повече от 40% от нетния месечен доход", посъветва Георги Канайков.

Той добави, че е добре да имаме и "бели пари за черни дни", които са в размер на поне 6-месечни разходи на домакинството.

"Ипотечните кредити са друга материя, те са доста по-бавно оборотни, техният срок на погасяване е до 30-35 години. Потребителските кредити биха могли да се нарекат "по-бързо оборотна стока". Поради тази причина при тях има доста по-плавни увеличения, които пък са стабилни. Най-вероятно ще се запазят, предвид факта, че целият свят се бори с инфлация", добави Канайков.

Той поясни, че някои банки, дори в рамките на ден отпускат потребителски кредит.

"Бързите кредити хората ги ползват до заплата или кратки времена, докато потребителските кредити са за покриване на дългосрочни нужди - ремонт, кола. През лятото хората имат по-малък апетит към търсене на кредитиране, други са приоритетите. Доста от хората, търсещи ипотечен кредит, в очакване на затишие на цените на имотите и в очакване на повишение на лихвите - временно задържат своето търсене", подчерта експертът.

Георги Канайков припомни, че големите тегления на парични суми трябва да се заявят предварително.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase