Снимка: Pixabay

На Черни връх ще се проведе Националният туристически събор по повод 128-мата годишнина на организираното туристическо движение в България. Той се организира от Сдружение „Български туристически съюз” - най-голямата организация за социален туризъм у нас. Партньори са фондация "София - европейска столица на спорта", Природен парк "Витоша" и Столичната библиотека.

В 9 часа стартират лъчеви походи от основни стартови точки. От хижа "Алеко" ще тръгне поход, който ще бъде воден от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев. В същото време от Железница и "Златни мостове" тръгват други два лъча, водени от представители на туристически дружества и членове на сдружението. Предвидена е богата програма по отбелязване на събитието. Ще бъдат поднесени цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх. Ще бъдат наградени туристите, покорили десетте планински първенеца в България, а туристическите дружества ще получат грамоти.

В 12 часа се очаква Българският туристически съюз официално да получи документа за статут на национално представена туристическа организация в областта на спортния туризъм, подготвена е и музикална програма с участието на туристически, детски хорове и други изпълнители.

"Това е един момент на сплотяване на цялото туристическо движение, тъй като в празника участват не само членове на Българския туристически съюз, но и много планинари и любители на планината, на природата. Очакваме над 2500-3000 участника тази година да минат през тържеството", посочи председателят на Българския туристически съюз Венцислав Венев пред БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase