Снимка: БГНЕС
fallback

Очакват ни десетилетия на затопляне - трябва да се оправят ВиК инсталациите, язовирите. Иначе ще има проблеми за поколения напред. Питейната вода се замърсява при режим на водата - тогава попадат подпочвени води. Трябва умерено да се хлорира водата или да се дезинфекцира с капки йод. Това заяви в "Денят започва" по БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

При горещо време и занижена хигиена има много вирусни инфекции. Ентеровирусите са част от тях, те причиняват висока температура, болки в мускулите, умора. Понякога има обриви, рядко причиняват възпаление на мозъка, но без остатъчни явления, обясни професорът.

Според него е важно да се мият ръцете редовно, да се ползват кърпички с хлорсексидин, да се поддържа добра хигиена.

При буря в морската вода има ешерихия коли, но за няколко дни морето се изчиства, каза още той.

В студените месеци норовирусите причиняват диария. Блокират храносмилателната система и са супер заразни. Понякога траят със седмици или месеци, предизвикват повръщане. Изкарват се 1-2 тежки дни, добави Кантарджиев.

Важно е при наводнения да не се допускат ранички по кожата - има риск от инфектиране, заключи професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 8 месеца

Село, село-о, няма да ти дигнат заплатата, ако всички работещи пенсионери спрат да работят. Разликата между тях и теб е, че те са кадърни, знаещи и можещи, а ти не си такъв.

18

Selo

преди 8 месеца

Някои хора когато сами не могат да преценят че отдавна са за пенсия,трябва да им са напомня да се махат най после вънка от системата на държавни структури и агенциите незабавно вън на всички предобили право на пенсия вънка

17

Анонимен

преди 8 месеца

Тук се говори за питейна вода, но ми прави впечатление че вписват само форумни палачи. Какво ви става бе хора, само кръв и зрелища ли са ви в главите. Това е някаква болна параноя от всичко и от всеки. Новина за вода-трепане, новина за коли-трепане, новина за жени-трепане, новина за плодове-трепане. Толкова ли не се научихте че може да се подава и ръка, да има съпричастност, да уважавате възрастният заради годините му. Време е

fallback