Снимка Bulgaria ON AIR

Какви ще бъдат последиците от завръщането на Васил Божков в България? Този въпрос коментира бившият вицепремиер и първи български еврокомисар Меглена Кунева в студиото на "Денят ON AIR".

"Ако започнат да се разрешават случаи, включително и като този, и се стигне до приключване и ясен знак от страна на съдебната ни система, е добре. Всички искаме работеща съдебна система", каза тя.

Тя припомни, че в "Правосъдие и вътрешен ред" по време на проговорите е имало глава "Организирана престъпност". "Фактът, че имаме проблеми в тази област, беше разпознат, беше част от докладите. Самата подтема отпадна първа, т.е. беше даден положителен сигнал, че България разбира за какво става дума. И сега трябва да има ясен знак, че има подготвени хора. От много години българската администрация е неглижирана", настоя Кунева.

Пред Bulgaria ON AIR бившият вицепремиер заяви, че ако България покаже, че мисли заедно в една посока, е добра първа стъпка и допълни, че ни трябва конкретен план.

"Ще има разбиране, че правим необходимите стъпки. Нека да дадем време. Дават се заявки за действия. Слушах днес министъра на вътрешните работи. Когато кажеш, че нещо не върви, трябва веднага да предложиш решение. Това искам да видя", подчерта тя.

Кунева изтъкна, че правителството трябва да осигурява повече подкрепа, а всички останали да видят националните цели. "Идеална страна няма. Дори и в една добре уредена Германия такива настойчиви въпроси няма как да липсват. Четох, че разкриваемостта на престъпленията, включително убийства, е доста добра", отбеляза гостът.

Първият български еврокомисар засегна и темата за Шенген. Според нея не трябва да има колебания.

"Не трябва да има публични приказки, че не сме готови за Шенген. Шенген стана само дума. Какво ни носи Шенген? Много малко глас даваме на хората, които подкрепят по-дълбока европейска интеграция. Трябва да представяме аргументи и план. Ако не кажем с какви хора се правят необходимите стъпки - не сме убедителни. Винаги ще има някакви избори. Политиците трябва да пътуват и да говорят с хората. Тогава ще видят, че за хората "политици" е обща категория", на мнение е бившият вицепремиер.

Според нея правителството ще издържи отвъд местните избори. "Четейки социологическите проучвания, не виждам съществена разлика в нагласите. Едно стана ясно, ГЕРБ решаваха, че могат да си избират партньори, оказа се, че не могат. Не се изключва работата в коалиция. За мен за предпочитане е тази коалиция да бъде формална. Независимо от правителството трябва да искаме България да преуспее", каза още Кунева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase