Снимка БГНЕС

Българският милиардер Васил Божков, опозорен в страната си и санкциониран за корупция от Вашингтон и Лондон, се върна от Дубай в България и беше арестуван веднага щом пристигна в столицата София, предаде АФП.

67-годишният олигарх, бивш хазартен магнат, „се яви доброволно“ и беше задържан първоначално за 72 часа, които може да бъдат удължени в очакване на процеса, става ясно от прессъобщението на прокуратурата.

Очакван от тълпа журналисти на летището, той се втурна в полицейската кола, без да прави изявления.

„Той е в перфектно здраве“, каза адвокатът му Стоян Баумайер, разпитан от телевизионни канали.

След медицинските прегледи "сигурно ще бъде изслушан от прокуратурата", допълни той и уточни, че Божков се е върнал в София, за да изчисти името си.

Още по темата

Божков избяга през 2020 г., изправен пред близо 20 наказателни обвинения, включително убийство, организирана престъпност, рекет, пране на пари, укриване на данъци и незаконно притежание на произведения на изкуството.

За отмъщение той замеси противоречивия бивш премиер Бойко Борисов, твърдейки, че е платил 30 милиона евро за подкупи, свързани с управляващите.

От Дубай шестдесетгодишният мъж заяви, че е готов да даде показания по това дело, което, според прокурора, му е позволило да плати по-малък данък.

Математик и икономист по образование, Божков се специализирал в казина и спортни залагания преди да разшири дейността си към инфраструктурата и туризма.

Той беше собственик и на легендарния футболен клуб Левски София, който продаде заради проблемите си със законодателството.

Любителят на пури и коли е обект на американски санкции от юни 2021 г., допълнени в началото на 2023 г. с британски мерки.

Според българските медии, Васил Божков може да бъде разпитан и в рамките на разследването на убийството в средата на август на Алексей Петров, бивш таен агент, който след края на комунизма се насочва към бизнеса и е заподозрян в изнудване.

Местната преса се позовава на свидетелски показания, които свързват магната с опита за убийство на г-н Петров през 2015 г.

Както г-н Божков, наричан "Черепа", така и г-н Петров, известен като "Трактора", са емблематични фигури на прехода на България към пазарна икономика през 90-те години на миналия век.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase