Снимка БГНЕС

Дирекция „Защита на правата на пациентите“ към Министерството на здравеопазването се закрива.

Това става ясно от предложението за промяна на Устройствения правилник на ведомството, публикуван за обществено обсъждане, пише skener.news.

Тази дирекция беше създадена от бившия служебен здравен министър Стойчо Кацаров, но така и не проработи.

„Идеята за самостоятелна дирекция е добра по принцип и показва поставяне на пациента в центъра на работата на Министерството на здравеопазването, но структурните звена осъществяват комплексно функциите в даден ресор, а защитата на пациента е в основата на здравните дейности. Именно поради това обособяването на няколко структурни звена (като дирекция „Защита на правата на пациентите“ и дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“) не дава възможност за координирано и всестранно оглеждане на въпросите и за намиране на баланс в системата“, аргументират се от МЗ.

В мотивите се подчертава още, че разделянето на функциите между различни звена води до практическо дублиране на функции поради невъзможност за поставяне на граница между здравните права на гражданите, каквито са правата на пациента, и на останалите участници в здравното обслужване. Щатните бройки на закритата дирекция ще бъдат пренасочени към дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“, която ще отговаря за здравните права на гражданите, каквито са и правата на пациентите.

Промените в правилника предвиждат още в дирекция „Лечебни дейности“ да бъде създаден отдел за майчино и детско здравеопазване.

От проекта става ясно, че няма да има четвърти заместник-здравен министър, както бе по време на пандемията, а вместо това Христо Хинков ще се сдобие с още един съветник.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase