Снимка БГНЕС

“В края на втория месец от управлението ми сме постигнали увеличение на заплатите в ЦСМП от порядъка на 22%, което никак не е малко от гледна точка на желанието да влезем в 3% дефицит”.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

“Многократно това го бяхме заявили на Синдикат “Защита”, срещал съм се няколко пъти с тях, бях толерантен, но не разбирам методите, които те използват. Най-лесно е да се поиска оставка. Проблемът е свързан с това, че заплатите в Спешна помощ не са били обект на внимание на предишни ръководства”, заяви още Хинков.

Здравният министър обясни, че след представената таблица за увеличение на заплатите е станало ясно, че техните искания надминават 30 млн. “Поради това направихме три варианта за увеличение, това, което се договорихме на Тристранния съвет, беше да се вземе вторият вариант, с който с 25% се увеличават заплатите в Спешна помощ”, поясни проф. Хинков.

Още по темата

Здравният министър поясни, че с 258 лв. ще се увеличи заплатата на шофьорите на линейки. “Основната им заплата става около 1550 лв. Разликите между лекар и шофьор е 300 лв. Разговорите със Синдикат “Защита” приключиха”, подчерта той.

Заместник- министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков каза, че общата сума за увеличение на заплатите ще е 22 млн. от 1-ви август до края на годината. “Лекар с две специалности ще взима 2 730 лв., това което се предлага е с 500 лв. увеличение, имаме за здравни грижи увеличение с близо 400 лв. Това е направено, за да няма диспропорция”, поясни д-р Бойко Пенков.

След брифинга протестиращите, които все още заявяват своето недоволство пред МЗ, подчертаха, че ще продължат да искат оставката на проф. Хинков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase