Снимка: БГНЕС

Пшеницата не поскъпва на световните борси заради напрегнатата ситуация в Черно море, където цивилни и търговски кораби се превърнаха във военни цели за руснаците. На този етап няма опасност за поскъпване на хляба в България, защото има достатъчно зърно от новата и от миналогодишната реколта, коментира Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз.

Според него засега в България не се наблюдава поскъпване на зърното. Освен това цената на електричеството се нормализира и ги няма високите стойности от миналата година.

На международния пазар при пшеницата за доставка след средата на септември 2023 г. се наблюдават сравнително ниски цени – от 229.25 евро/тон до 249,75 евро/тон. При царевицата за доставка през август 2023 г. цената стартира от 226,25 евро/тон. В края на месеца достига 248,00 евро/тон, като увеличението на котировките е с 21,75 пункта. Средната фючърсна цена за месец август е 238,62 евро/тон.

Ситуацията в Черно море остава напрегната заради проблемите с износа на украинско зърно. За да защитят търговските си пътища, украинците разчитат все повече на експорта през Румъния, към пристанището на Констанца, обясни Георги Стоянов.

Износът на зърно на Украйна е нараснал до 2,56 милиона метрични тона досега през сезон 2023/2024 г. (юли-юни) спрямо 2 милиона тона по същото време на сезон миналата година, показват данни на Министерството на земеделието на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase