От днес за утре не може да се намери нов източник на петрол, но ако бъде даден достатъчно дълъг преходен период от 3-4 месеца – това е напълно възможно, смята Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в предаването "България сутрин".

Той обясни, че на собственика на рафинерията "Лукойл Нефтохим - Бургас" е по-изгодно да работи с руски петрол, който в момента се търгува с отстъпка и е по-евтина суровина.

"Съответно "Лукойл," като една много голяма компания, има силно политическо лоби в България, активира своите поддръжници, които казват, че не може да се работи без руския петрол, а дерогацията така или иначе изтича в края на другата година", каза Димитров.

От думите му става ясно, че очакваните по-ниски цени на горивата не се случват, както не се случват и по-големите постъпления от данъци. "Няма кой знае какви ползи за България от тази дерогация, има ползи за Русия, която пък е санкционирана. Очевидно санкциите са политически инструмент, те санкционират едно политическо решение на Русия за нападението на Украйна", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му компанията не се е е възползвала от тази дерогация, така че да има по-евтини горива и повече постъпления от данъци.

По думите му има тенденция в Европа "Лукойл" да се освобождава от активите си.

"Токсично е руското присъствие. Самата компания ще търси купувачи за бизнеса си, друг е въпросът дали ще се намери такъв", допълни гостът. Димитров смята, че рафинерията може да работи с неруски петрол и такъв може да се намери от Казахстан и Северна Африка – Либия или Алжир.

"Това, че руският петрол е доста по-евтин от неруския, не носеше големи ползи за българските потребители. Ако се внася петрол от Северна Африка, транспортните разходи ще го оскъпят с 1 процент", смята експертът.

Той нарече военното присъствие на Русия в Черно море и повторното удължаване на срока на провеждано учение там "военна наглост"

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase