Учителските заплати се увеличат с 15% със задна дата от 1 януари 2023 г.

"Доволен синдикат по света много трудно ще откриете. Реалността е, че вече е факт това, което много се говореше от началото на годината. МОН изчисли средна брутна заплата над 2300 лв. Контрапунктът е, че млад учител започва с чисто възнаграждение 1300 и нещо. Реалността е много по-различна от това, което се чува в обществото. Това увеличение трябваше да догони инфлацията, трудно го прави", коментира Юлиян Петров от Синдикат "Образование" пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва образованието да не е символичен, а истински приоритет, за да може да очакваме млади учители. С 1300 лв. един млад учител трудно издържа. Все пак имаме навлезли млади хора, но това е нетрайна тенденция. Много от тях не издържат, средната възраст остава рекордно висока за Европа. За София заплата от 1300 лв. не е достатъчна и привлекателна. Би могло да ги задържи по-доброто партниране и усещане за родителско доверие. Много от учителите напускат заради атаки и жалби от родители. Трябва да помислим за нова възраст с поне 10 години по-ниска", заяви Петров.

Синдикалната организация вече работи по предложенията за новия бюджет и ще поиска още едно увеличение на заплатите в сферата на образованието.

Той добави, че от 10 години припомнят това, което от Европа ни съветват - парите за образование трябва да бъдат поне 6% от БВП. По думите му в България има намаление на средствата за образование на 4,1%. А парите за средно образование са 3,3%, което е крайно недостатъчно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase