Снимка: Bulgaria ON AIR

По последни данни близо 400 лекарства липсват в аптечната мрежа. Здравното министерство обяви, че  подготвя промяна в закона заради зачестилия недостиг на медикаменти. У нас все по-често се констатира, че голяма част от медикаментите са в складовете, а не в аптеките.

"Освен хроничен недостиг, ние имаме и хронично говорене. Много малко правим по темата. Внесохме нашите предложения. БФС беше една от първите организации, които алармираха за проблема. За съжаление, сме единствените, които не ни чуват. Големият проблем е, че вече аптеките нямат достъп до лекарства. Не искам да притискаме министерството, вярвам, че нещата ще тръгнат към по-добро", коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) Димитър Маринов в "България сутрин".

Още по темата

Гостът описа как точно става процесът по доставяне и разпределяне на лекарствата в страната и насочи вниманието към ИАЛ и МЗ за електронното проследяване на количествата медикаменти.

"Проблем е, че аптеките не могат да виждат в кои търговци има или няма лекарствени продукти. Не казвам, че всички търговци са лоши, но има такива, които аптеките никога не са ги чували. И в момента има регламент, който ограничава износа. Кой може да ви каже какво количество от дадено лекарство е необходимо в страната? Никой не може да ви каже", посочи Маринов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му няма нито един инсулин в забранителния списък, което означава, че трябва да има достатъчно количества в страната, само че пациентите не могат да го намерят в аптеките. Ако всички рецепти са електронни, ще имате обективен показател за нуждата от даден лекарствен продукт, настоя Маринов.

Председателят на БФС добави, че аптеките не могат да правят реекспорт, а само аптеки, които работят с НЗОК, ще получават допълнително финансиране.

Маринов обърна внимание, че сме една от малкото страни, в която производител, търговец на едро и верига от аптеки са едно цяло.

"Те са на различни компании, но са свързани с едни и същи лица. Верижните аптеки не отварят в малките населени места, защото там няма бизнес. Не може да има контрол без електронни рецепти и без достъп до СЕСПА. ИАЛ няма капацитет да проверява във всяка аптека", подчерта той.

"България е шампион по предписване на антибиотици. Тези антибиотици дали са предписани от лекар, никой не знае, защото не са електронни", отбеляза още Маринов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase