По-строги наказания за убийците на пътя - това за пореден път поискаха почернени родители. Те настояват за промени и ясни срокове за издаването на експертизи.

Петя Иванова е загубила дете в катастрофа и е един от организаторите на протестите.

"Това, което направиха, нас не ни удовлетворява. Депутатите изобщо не разбират темата за пътното убийство и това, за което ние се борим. На 18 ноември 2020 г. синът на моя мъж от първия му брак са пътували за Габрово. При ограничение от 50 км/ч Александър Ковачев от Габрово с много висока скорост влиза директно във вратата му и размазва Васко до такава степен, че ние го получихме в закован ковчег. Убива още две момчета и оставя двама полуинвалиди. Трета година този човек е на свобода и си живее живота", заяви тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

На първа инстанция Ковачев получава 12 години, но с редуцираност за призната вина наказанието му е намалено с една трета. На втора инстанция Апелативният съд във Велико Търново е решил обвиняемият да получи 4 години затвор.

"С редуцирането няма да получи нищо. Отне ни една година да му отнемат шофьорската книжка. Вече трети месец чакаме ВКС да благоволи да излезе с решение. Докато ние ходим всеки ден на гроба, този шофьор продължава да си живее живота и да е на пътя. При всички катастрофи с жертви не им се отнемат книжките, в най-добрия случай са задържани за 24 часа и се пускат за смешни гаранции от 1000-2000 лв.", алармира Иванова.

По думите ѝ е обществена тайна, че експерти няма, а е имало само предложение да се направи институт за експертите за регламент при тях. Такъв не се направи, чакат се по година-две-три, отбеляза Петя Иванова.

80% от фаталните случаи са в извънградски условия, стана ясно още от думите на госта.

"Йордан Бозуков е убит от шофьор, който е получил обратно отнетата си книжка само две седмици преди фаталния случай. При задържане от 24 часа е пуснат на десетия час да избяга през КПП "Лесово". До ден днешен не се знае кой е пуснал убиеца на Йордан Бозуков да си замине за Турция. Детето е в гроба, а убиецът му е на свобода", даде още един пример Петя Иванова.

На 26 юли почернените родители са входирали молба до председателя на НС Росен Желязков да се съберат заедно с партийните лидери, за да разкажат своите случаи за пробиви в системата и заедно да решат кои да бъдат спешните промени.

"Ускоряване на досъдебната и съдебната фаза при ПТП със загинали - това много бързо трябва да се реши. При ПТП със загинали да се прави цялостна проверка на виновния за други престъпления и нарушения. Чувстват се абсолютно безнаказани и се подиграват с цялата държава. Много държим да се вкара "пътното убийство", не може да се води убийство по непредпазливост. Господа депутати, заповядайте на гробовете на тези деца и им обяснете, че са убити по непредпазливост. Няма нищо непредпазливо да се качиш пиян или дрогиран и да настъпваш газта. Като не могат да направят наши закони, нека се позоват на законите в ЕС", настоя Иванова.

Тя алармира, че обществото ни е изключително нетолерантно към родителите на убити деца. При последния им протест не е дошъл нито един страничен човек, който да застане до тях и да ги подкрепи.

"Трябва със закон да се назначи на родителите, братята и сестрите незабавна психологическа помощ, защото няма как сами да се справят с мъката по загубените деца. Имаме майка от Панагюрище, която всяка нощ спи върху гроба на единственото си дете и прави два опита за самоубийство. Братът на Ангел Морунов две години отказва да говори с майка си и баща си, обвинява ги и се чувства виновен. Ние сме мъртви над земята. Няма да се откажем и ще продължим борбата си, след 1 септември започваме по-силни протести", каза още Петя Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase