Снимка БГНЕС, архив

Гражданските организации нямат достатъчно ефективен механизъм, за да могат да прокарат своите идеи и да задължат политиците да свършат нещо полезно.

Това заяви пред БНР Душана Здравкова, бивш съдия и бивш евродепутат. "Това, което свършиха днес в никакъв случай не  е полезното действие, очаквано от хората", каза тя.

Със 144 гласа "за" парламентът прие на първо четене промените в Закона за защита от домашно насилие. С тях "интимната връзка" се приравнява към брачното партньорство и съжителството без брак, а жертвите получават същите възможности за закрила.

"Гражданската енергия и протестите не бяха за това. Не това са очакванията на обществото – някакъв смешен текст, който по никакъв начин не би довел до нещо позитивно и до решаване на проблема. Не може парламентът да пише такива поправки на коляно".

Проблемите са преди всичко в превенцията, възпитанието и образованието, отбеляза Здравкова.

Още по темата

"Липсва анализ на случващото се, както и устойчивост и надграждане на проектите"

Такива случаи на насилие трябва да се разглеждат в юридическите факултети на университетите, в Института по правосъдие, както и във всякакви курсове на съдии, прокурори и разследващи полицаи, посъветва експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase