Снимка: Bulgaria ON AIR

Контролният син талон към шофьорската книжка, който шофьорите бяха задължени да представят, ако ги спрат от КАТ на пътя, отива в историята. Това е възможно, след като в петък в Държавен вестник бяха обнародвани промените в Наказателния кодекс.

"Вече МВР трябва да предостави на място справка колко точки имаме, колко са ни отнети, колко са ни възстановени след допълнителни курсове. Тази двупосочна комуникация е изградена. Всеки пътен полицай трябва да го знае, така че не би трябвало да има проблем при проверка на пътя", заяви бившият министър на електронното управление Божидар Божанов в студиото на "България сутрин".

По думите му със синия талон не трябва скъсаме и т.нар. "златен талон", който притежават изрядните шофьори.

"Съветваме хората да го запазят. Макар да отпада като функция, привилегията, която дава, остава - макар самия талон да не трябва да го показваме, ако ни напишат акт, можем да кажем, че желаем да се възползваме от такава привилегия, която не е отпаднала и МВР ще се съобрази в определени случаи", подчерта Божанов пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че ДБ от 4 г. се опитва да реализира отпадането на изискването за носене на син талон. А около решението са се обединили всички парламентарни групи.

Още по темата

"Не е някакво голямо главоболие, но е символ на нещо, което идва от миналото - на бюрокрация, на безсмислените неща в 21 век", посочи депутатът от ПП-ДБ.

Отпадането на трудовата книжка и преминаването към електронна такава влиза на дневен ред на депутатите през есента. За хартиената Божанов не препоръчва да бъде скъсана, както може да се направи със синия талон.

"Хората с трудов опит преди това ще трябва да задържат трудовата си книжка, при спорове при пенсиониране с нея ще се гарантират правата на гражданите", даде пример бившият министър на електронното управление.

Във връзка с прекъсването на лятната ваканция и експресното приемане на промени, свързани с борбата с домашното насилие, Божанов заяви, че с промяна на няколко думи в закона проблемът няма да се реши.

"Но мерките са някакво начало, приехме промени в Закона за домашното насилие, чиято функция е превенция. Трябва да се изгради регистър, да се въвеждат случаите, мерките за помощ на жертвите. Това в дългосрочен план ще доведе до намаляване на тези случаи, няма да спрат, но ще намалеят", категоричен е Божанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase