Снимка: БГНЕС

От утре официално синият контролен талон към шофьорската книжка остава в историята. Това стана възможно, след като приета законова поправка беше публикувана в петък в Държавен вестник и влиза в сила 3 дни след обнародването ѝ.

До момента синият талон бе неизменно и задължително допълнение към шофьорската книжка. Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики казва, че отпада и "златният талон", който се издаваше за водачи без нарушения.

"Имаше привилегия за така наречения "златен талон". Тя също отпада. Вече няма да има златни, червени, сини талони. Това нещо няма да бъде използвано, няма да бъде вече валиден документ на територията на Република България. Това означава, че водачите ще могат да проверяват не сега веднага, но в бъдеще броят контролни точки чрез електронна система, изработена от МВР. Талоните нито имате задължение да ги носите, нито имате задължения да ги връщате. Поне такова нещо не е записано в закона. Моят съвет към водачите е да си ги запазят за спомен от едно отминало време. От понеделник от 00.00 часа на 7-ми август вече не важи "синият талон". Не е нужно да го носим с нас", каза Русинова, цитирана от БНР.

"Синият талон" важеше единствено в нашата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase