Снимка БГНЕС, архив

Липсва ваксината срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца тип Б и вирусен хепатит тип Б (Хексацима). Това показва справка към 30 юли, публикувана на сайта на Столичната регионална здравна инспекция, съобщава БТА.

Според задължителния имунизационен календар на страната тази ваксина се поставя на бебета на втория, третия и четвъртия месец след раждането им.

"Преди дни получихме писмо от представителя за България на производителя на ваксината, с което ни уведомяват, че има затруднения в производството и че ще има забавяне на доставката за август", каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Ваксината вече няма да се произвежда с досегашното й наименование, каза още той. По думите му новата доставка на ваксината, която се очаква до десет дни, ще съдържа 15 000 дози. След нормализиране на производствения процес, наименованието на ваксината ще бъде едно и също за цяла Европа, допълни д-р Кунчев.

Министерството на здравеопазването (МЗ) е информирано за предстоящо забавяне на доставката на 65 000 дози от изпълнителя по договора, но прави всичко възможно в най-кратки срокове да бъде решен проблема с доставката, казаха от МЗ. Очаква се до две-три седмици да има наличности от ваксината. Подробна информация за предстоящата доставка се очаква до няколко дни, допълниха от министерството.

Ако поставянето на тази ваксина се забави с един или два месеца, не е притеснително, каза д-р Милица Дочева, специализант по педиатрия към Клиниката по педиатрия в болница „Лозенец“. По думите й, ако имунизирането се забави в по-дългосрочен план, не би било благоприятно, особено за определена група от подлежащите на ваксинация.

Има доста голямо ваксинално покритие на населението срещу заболяванията, срещу които е ваксината, така че те да не се развиват в обществото, каза още д-р Дочева. По думите й докато в обществото има над 80 на сто покритие, няма риск за съответната неваксинирана група. По-големият проблем от липсата на тази ваксина в момента е наличието на антиваксърско движение – хора, които отказват имунизация по принцип, с всички ваксини, което излага на риск цялото общество, допълни д-р Дочева. По думите й заради неправилните им твърдения има риск от понижаване на ваксиналния обхват сред населението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase