Снимка: БГНЕС

Двадесет български пожарникари, които помагаха на гръцките си колеги в борбата с пожарите, се прибраха в България. Те бяха посрещнати от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДБПЗН) на гранично контролно-пропускателен пункт ГКПП "Кулата".

Това е втората група от модула за предварително предислоциране на български пожарникари в Гърция, каза гл. комисар Александър Джартов. Инициативата е на Европейската комисия, а България участва за втора поредна година в нея, допълни той.

Още по темата
На терен са останали още 50 български пожарникари, които помагат на гръцките си колеги при борбата с огнената стихия на остров Корфу. Очаква се те да се приберат в събота, 5 август, каза още гл. комисар Джартов.

В програмата по линия на механизма за гражданска защита на ЕС са участвали около 500 пожарникари от 10 държави. По думите на гл. комисар Джартов българските екипи са добре подготвени и са представили страната на високо ниво. Той благодари на всички пожарникари, които са участвали в модула.

Ситуацията с пожарите в Гърция е тежка, разказа ръководителят на втората група пожарникари, които бяха в продължение на две седмици в южната ни съседка, гл. инспектор Петър Петров от РДПБЗН - Пловдив. По думите му, в момента ситуацията в областта на Солун, където е била дислоцирана групата, е сравнително спокойна, за разлика от южните части на Гърция.

Той и колегите му са участвали в погасяването на четири пожара, съвместно с гръцките пожарникари.

Ст. инспектор Георги Вълков от РСПБЗН – Шумен разказа, че са успели да помогнат на гръцките си колеги и са представили достойно България. Във втория модул участваха пожарникари от противопожарни служби от различни градове, посочи още той.

Това е вторият модул български пожарникари, който се включи в инициираното от Европейската комисия "Предислоциране на сили и средства за гасене на горски пожари в Република Гърция". Идеята се осъществява за втора година, а целта е превантивна, в съсредоточаване на сили и средства в страната, в която всяка година възникват големи горски пожари.

Първият модул замина в началото на юли и помага на гръцките пожарникари в продължения на две седмици. Вторият модул, който днес бе посрещнат на граничния пункт „Кулата“, бе изпратен в Гърция на 16 юли. Очаква се до края на седмицата в България да се завърнат и останалите 50 български пожарникари, които са в южната ни съседка.   

На този етап не се предвижда изпращане на друг модул български пожарникари, каза още гл. комисар Александър Джартов. По думите му, в случай на нужда от допълнителна помощ за гръцките пожарникари, такава ще бъде оказана от българска страна. (БТА, Евелина Митрева, Десислава Велкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase