Ректори, синдикати и студентски съвети отправиха критики към приeтия в края на миналата седмица Бюджет 2023. Основното недоволство е насочено към общата политика по доходите, стипендиите и приоритетите на висшите училища.

"Бюджетът се формулира на количествени и качествени критерии. В тези два показателя ние не можахме да изясним хаосa, в който ни остави този бюджет", каза в предаването "България сутрин" председателят на националния браншов синдикат "Висше образование и наука" проф. Лиляна Вълчева.

"Като ги няма парите, няма как да излезе новото постановление за разпределение на минималната и максималната стипендия. Стипендиите на докторантите рязко се увеличиха от миналата година три пъти, като последния път те станаха 1000 лв. В стратегията за висше образование е ясно очертано 150% от минималната работна заплата. Дали тези 1000 лв. са толкова, ние не знаем, защото сега минималната работна заплата е 780 лв., а не 710", категорична е тя.

Лиляна Вълчева също коментира, че неяснота има и в броя на академичния състав: "В регистъра на министерството трябва да бъдат записани тези неща. Водещата роля трябва да е на експертите в министерството, експертите в Комисията по образование и науката. Също така мнението на Съвета на ректорите. Те са най-наясно за ситуацията в момента".

Тя посочи, че премиерът акад. Николай Денков е променил позицията си от миналата година по случай бюджета.

"За 2022 г. парите, които бяха отпуснати, бяха от 1 юли до края на годината. Още там ние имахме недостиг от 20 млн. лв. за увеличението на заплатите на академичния състав. Най-голямото разочарование ни е в две посоки. Едното е, че към декември 2022 г. заедно с нашия колега акад. Николай Денков ясно очертахме какво искаме в бюджета. Сега ние виждаме отстъпление от негова страна. Той тогава беше с нас. Не е добре, когато един премиер изземва ролята и на министър на образованието и на финансите. Второто е, че експертите в Комисията за образование и наука и народните представители, които не одобриха бюджета за образование и наука, изведнъж НС подмина мнението дори на собствената си ресорна комисия ", обясни Вълчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase