Отменено е бедственото положение, обявено заради пожарите в Хасковска област. Огънят там изпепели няколко къщи, а стотици декари са опустошени в Източните Родопи.

Едно от пострадалите села е Малки Воден. Стихията премина за минути през селото. Дни по-късно в района все още има дим. Огънят е тръгнал от бивша административна сграда на здравна служба. Единственият активен пожар в момента на територията на областта е между селата Дъбовец и връх Шейновец.

Според експерти най-честите причини за горските пожари е човешката безотговорност, затова екипи на столичната пожарна обхождат Витоша, за да проверят спазва ли се забраната са палене на огън на открито.

Инспекторите от столичната пожарна и регионалната инспекция по горите проверяват дали почиващите знаят мерките за безопасност при палене на огън в гората. В сезона на горските пожари те проверяват спазва ли се забраната за палене на огън на открито в пожароопасния сезон.

Според инспекторите рискът е висок заради липсата на валежи.

"Последващия месец има голямо засушаване, което създава риск за пожари, които трудно могат да бъдат овладени. Обикновено пожарите се предизвикват от човешката небрежност, като например незагасен фас. Сега на мода са барбекютата, които обаче в момента са забранени", каза пред Bulgaria ON AIR инспекторът от "Столична пожарна" Николай Нанов.

За да се предотвратят пожари като тези в Родопите, инспекторите правят редовни проверки и предупреждават туристите.

Ивайло предпочита отдиха в планината заради спокойствието и чистия въздух. А докато е на разходка, той често прави пикник със семейството си в гората.

"Приготвили сме си пържолки и салата, ще направим едно барбекю", каза той, но след предупреждението на проверяващите плановете им са отменени.

"Днес няма да можем да правим, тъй като ни казаха да не палим огън. Затова ще починем малко и ще отидем да направим барбекю в някоя къща", каза туристът.

В местността Дендрариума проверяващите се натъкнаха на няколко вече изгасени огнища, запалени извън обозначените места. Пожарникарите предупреждават, че дългото време за реакция заради трудните маршрути може да бъде фатално.

"Не е като да се стигне до градската част. Тук теренът е по-сложен. Много са факторите, но повече от 15 мин. ще трябва, които са фатални, защото не може да се овладее пожарът. Някой път те остават без надзор, което е още по-опасно", заяви един от инспектиращите.

Той съветва, ако палим огън, да сме сигурни, че сме загасили огнището с много вода, преди да тръгнем.

В края на проверката не бяха открити нарушения, но всички почиващи бяха предупредени за забраната.

Пожароопасният сезон е до 30 ноември.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase