Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Заплатите в страната ще нараснат с 12% през 2023 г., пише в новата макроикономическа прогноза на БНБ. През следващата година очакваното повишение на заплатите е с 9 на сто, а през 2025 г. с 9,3%. Това ще бъде съпроводено с увеличаване на заетостта, пише „Труд“.

Средногодишната инфлация за тази година ще бъде 8,7%, като натискът върху нивото на цените ще остане значителен в резултат на ограниченото пренасяне от страна на фирмите на понижаващите се международни цени на основни селскостопански и енергийни суровини върху крайните потребителски цени в среда на силно потребителско търсене, посочват от БНБ.

Това означава, че въпреки поевтиняването на суровините фирмите не свалят цените, защото има търсене на пазара при сегашните цени.

През 2023 г. ръстът на БВП ще се забави до 1% (след 3,4% през 2022 г.), посочват от БНБ. Сред причините за това е забавянето на растежа на потреблението на домакинствата и фирмите и понижение на икономическата активност на основните търговски партньори на България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

до 13 инфлация

преди 9 месеца

Имаш право за внесената инфлация, но родната корупция е отговорна за абсолютно безобразната спекула! Същите еничари са виновни и за унищожаването на всякаква промишленост и селско стопанство в България.

36

до 19 ИТ

преди 9 месеца

Направо не разбирам кой и защо ви дава подобни заплати! Вие сте абсолютни некадърници и 1К не заслужавате! През живота си не съм виждала по-ужасни сайтове от българските (като всичко останало в тази помийна яма)! НИЩО не работи като хората, а голяма част са пълна трагедия! Представяте ли си сайт който уж продава билети, а не може дори да вземе парите на хората! Пълно безхаберие! Сигурно и по този начин се перат някак си пари... Нямам друго обяснение за дондуркането на тези безподобни мухльовци..

35

Анонимен

преди 9 месеца

Всичко това показва, че без неколкократно повишаване на лихвите спиралата на инфлацията ще си върви, защото няма друга регулация на свободните пари

fallback