Снимка БГНЕС

"Електронизацията е основният инструмент за контрол върху болниците. Най-защитени са администрациите, които са електронни", заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски по bTV.

В държавната администрация има два полюса – някои са много добре защитени – НАП, Агенция "Митници", Агенцията по вписванията. Тези, които не са добре, през годините са неглижирали въпросите за киберсигурност и това дава отражение. Пример затова са "Български пощи", добави министърът.

"В момента на практика има две здравни досиета, това е историческо наследство. Едното е в националната здравна информационна система, то е новото. Старото е в системата на НЗОК", посочи Йоловски.

Той наблегна на важността от това всеки един гражданин да има електронен подпис, който не струвал скъпо - 3 лв. на годината, но давал необходимата сигурност, за да няма изтичане на данни.

Министърът коментира и идеята синият талон за колата да бъде в електронен вариант.

"Участвах в работната група и през миналото редовно правителство. Сега предложението е внесено в НС и е въпрос на време да бъде прието. Оптимист съм", каза той.

Мисията на неговото ведомство е максимална дигитализация - това е бъдещото на България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase