Снимка БГНЕС

Наближава краят на ниските цени на тока.

Всички битови потребители трябва да започнат да купуват ток от свободния пазар от 2026 г.. Това предвижда  Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, предложен за обществено обсъждане от енергийното министерство и публикуван на Портала за обществени консултации. С това според експерти се слага край на ниските цени за тока.

Със законопроекта се предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електроенергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г. Прекратява се ролята на НЕК като обществен доставчик и се премахват квотите на производители за регулирания пазар.

Разработените предложения въвеждат дефиниция и критерии за енергийна бедност за домакинствата за целите на либерализацията на пазара и приоритетно третиране на тези домакинства при финансиране на проекти за енергийна ефективност.

Още по темата

Кое домакинство се определя като енергийно бедно или уязвимо ще се решава по критерии, условия и ред, определени в наредба, приета от Министерския съвет по предложение на министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на труда и социалната политика, разказва БНР.

В оценката на въздействието, съпровождаща законопроекта, се посочва, че с пълната либерализация на пазара на електроенергия и премахването на регулирани цени за крайните клиенти и съответно на пазара на едро на ток, цените ще се образуват на пазарен принцип, а това може да доведе до повишаване на цените за битовите потребители на електрическа енергия.

За смекчаване на този ефект ще бъдат предвидени срокове за поетапно премахване на регулираните цени и мерки за защита на енергийно бедните и уязвимите клиенти, се посочва още в документа.

В съответствие с регламента, допускащ специална намеса на държавите за справяне с високите цени на енергията, законопроектът предвижда още, че регулираните цени за бита могат да се определят и под себестойност в периода на криза. В тези случаи разходите на крайните снабдители и търговците подлежат на компенсиране.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase