Снимка БГНЕС

Летните горещини вече са "новото нормално", коментира климатологът доц. Георги Рачев пред БНР.

Не сме свидетели на нещо безпрецедентно или невиждано, тъй като температурите продължително се повишават през последните години. Това явление нараства паралелно с дейността на човека, посочи той.

Доц. Рачев предупреждава, че най-тревожното е липсата на исторически аналози, които да ни помогнат да предскажем какво ще последва след време.

Климатологът коментира и други метеорологични явления, които се проявяват често в Европа. Подобни временни ситуации, като силния вятър и студените фронтове, не са нещо изключително ново. Той припомни случаи на наводнения и катастрофи, които са се случвали през годините. Наблюдава се промяна в някои характеристики на тези явления, като например съсредоточаването на летните валежи в по-малко дни, но с по-голям интензитет и обем.

Още по темата

Според него е очевидно, че климатът не е стационарно явление, което подчертава важността на продължаващите научни изследвания и наблюдения в областта на метеорологията.

За предстоящите дни доц. Рачев каза, че се очаква затопляне в четвъртък сутринта след кратко застудяване през нощта. През август месец се очертава топло време, но не се предвиждат продължителни периоди с температури около 40 градуса.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase