Снимка БГНЕС

“Заплащането в болниците за труднодостъпни райони ще бъде обвързвано с цените на клиничните пътеки. Ако бъда избран ще положа максимални усилия да допринеса за по-справедливото разпределяне на средствата в НЗОК чрез прилагане на регулации и контрол и със съвместни усилия да подобрим здравното обслужване на българските граждани. Ако получа широка парламентарна подкрепа, ще работя с представители на всички политически партии в НС“.

Това заяви Станимир Михайлов, номинацията на ПП- ДБ за управител на НЗОК, предаде БГНЕС.

Бившият банкер Станимир Михайлов, издигнат от ПП-ДБ, е единствен кандидат за поста при този втори опит да бъде избран шеф на НЗОК след като първата процедура завърши с неуспех заради неразбирателство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Още по темата

Михайлов поясни, че с въвеждането на електронното досие на пациента и чрез установения от него достъп до различни протоколи, ще се облекчат административните тежести при вписване на медицински изделия и медикаменти. “По този начин пациентите ще имат и информация за всички преминали прегледи и резултатите от тях”, подчерта номинираният за управител на НЗОК. Той обясни, че в проекта за бюджет са заложени повече средства за извънболнична помощ, което е в синхрон с Националната здравна стратегия и той самият подкрепя това решение и би работил за неговата реализация.

В бюджетна комисия кандидатът на ПП-ДБ получи множество въпроси, част от които свързани със съмнения за корупционни сделки.

Маргарита Махаева от “Възраждане” поиска становище относно направена сделка с недвижим имот от страна на Станимир Михайлов, който самият той е закупил на занижена цена, ипотекирал го е на четири пъти по-висока цена и го е продал на съдружника си на двойна стойност. Кандидатът за управител на НЗОК уточни, че всички сделки са направени при един и същ нотариус. “Става въпрос за допусната грешка от негова страна. Тази сделка е преди 14 години. Ако е имало някакво престъпление мислите ли, че нямаше да е установени нарушение. Всички данъци и такси са платени”, каза Михайлов.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ- СДС поиска отговор на въпроса какви финансови мерки е взел Михайлов като председател на борда на директорите на болница „Лозенец“, която е имала задължения от 18 млн. “Трябваше да има доклад от болницата за 2022 г. пуснат до април тази година, а още го няма. Каква е причината”, попита Лъчезар Иванов. Кандидатът на ПП -ДБ за шеф на НЗОК, Станимир Михайлов, поясни, че задълженията на болницата към 30.06. са 11 млн. лв., от които 5 млн просрочени. Доклад от болницата е направен, тепърва ще се представи пред МС”, каза Станимир Михайлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase