Снимка БГНЕС

Много идеи се обсъждат, утре ще бъдат направени доста интересни анонси и вярвам, че това ще внесе доста позитивизъм. Това коментира пред БНТ депутатът Ивайло Мирчев по повод предложенията за конституционни промени, които ПП-ДБ ще обявят утре.

"Относно служебните правителства, цялата власт отива в един човек и когато президентът реши да сменя шеф на специалните служби, си го назначава сам".

Според Мирчев няма да има промяна в цените на горивата след отнемането на концесията на "Лукойл" на пристанището "Росенец",

Целта беше държавата да си върне контрола, тъй като има регламент на ЕС в тази насока, който служебното правителство на президента Радев не спази.

Все още няма решение за назначаване на особен представител на държавата в "Лукойл", защото по закон то трябва да се вземе от министъра на енергетиката. Ивайло Мирчев посочи, че по-важен е представителят, който държи златната акция на държавата там, но, по думите му, нашият от години "обслужва по-скоро руски интереси".

"Връщането на контрола върху Росенец беше стратегически важно и няма да има никакъв проблем за функционирането на "Лукойл". Никой няма да спира работата на една частна компания, никой не иска да спъва работата на рафинерията.

Мирчев призова Външно министерство да привика руския посланик за обяснения заради изказване на заместник-председателя на руската Дума Пьотр Толстой, че българското Черноморие било руско и че след Украйна, България и Румъния били "следващите".

Според депутата президентът Румен Радев е саботирал идването на по-голяма бойна група на НАТО у нас.

По повод предоставянето на БТР-и на Украйна Мирчев коментира, че БСП се опитали да внушат, че така ще се омаломощи армията.

"Нищо подобно, става дума техника от времето на Възродителния процес, купувана за да се справя с евентуални безредици. Това са машини на жандармерията, не на армията.

Водят се разговори с Украйна да продадем цялото оборудване за "Белене", ако се постигне договореност за цена, която по-висока от тази, на която България е купила частите. Срокът е 6 септември.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase