Снимка БГНЕС

От догодина изписването на антибиотици и антибактериални средства, както и лекарства за деца, ще става само с е-рецепта. Това обяви пред Нова тв зам.-здравният министър проф. Илко Гетов. Според него служебното правителство е сгрешило като е направило крачка назад в това отношение. Зам.-министърът обаче уточни, че нормативната уредба ще е гъвкава, така че медиците да могат да упражняват професията си свободно. „Но когато лекарят практикува в практиката си, където е регистриран, ще трябва задължително да предписва електронна рецепта“, подчерта той.

Проф. Гетов съобщи още, че МЗ ще преговаря с финансовото министерство също от 2024 г. ДДС за лекарствата да бъде намалено. „Българските пациенти доплащат най-много за лекарства. Промяна в ставката на ДДС обаче ще се усети веднага, тъй като ценообразуването на медикаментите у нас е изключително регулирано и няма как по-ниското ДДС да не свали крайната цена на лекарствата“, подчерта зам.-здравният министър. И добави, че това ще спести и много средства на НЗОК, с които могат да се реимбурсират на по-голям процент медикаментите за социално значимите заболявания. Проф. Гетов обърна внимание и на факта, че у нас не се стимулира предписването на генерици, както и на комбинирани препарати, които са по-евтини.

В плановете на МЗ за догодина е и създаването на фонд за стимулиране на млади лекари да упражняват професията си в неблагоприятни региони на страната, където медицинските услуги са недостатъчни. „Предвижда се той да заработи от догодина, а финансирането е заложено в Плана за възстановяване“, уточни проф. Гетов. Не става дума само за пари, а за покриване на таксите им за специализация, осигурявена на жилище и др.

По думите му ведомството е поставило като свой основен приоритет профилактиката. Идеята е да има различни бонуси, ако човек направи ежегодните профилактични прегледи, а предложенията варират между един ден допълнителен отпуск или опрощаване на една месечна здравна вноска. Допълнителни стимули ще има и за джипитата, чиито пациенти са си направили профилактичните прегледи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase