Снимка БГНЕС

Убеден съм, че няма да допуснем газова криза. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

“Имаме много ясна политика по отношение на произхода на природния газ. Претенцията ни е той да е от страни, които не попадат под рестрикции Ен режим. Това важи не само за Русия, но и за Иран, защото Русия не е единствената страна под рестрикции”, каза енергийният министър, който присъства на разширяването на ПГХ “Чирен”.

Министър Радев коментира и процедурата за лицензиране на ядреното гориво на “Уестингхаус”, което ще се използва за пети блок на АЕЦ “Козлодуй”.

“Всички уверения, които получавам на база експертни доклади, ни водят към степента на убеденост, че и от страна на регулатора навреме ще се изпълнят съответните действия. Обичайно за период от 5-6 месеца това са процедури, които биват преодолявани”, каза Радев.

Още по темата

Той припомни, че американско гориво е експлоатирано в Украйна и Чехия. “Тръгва се от нещо, а не от нулата. Изглежда ще се справят навреме”, добави министър Радев. Той увери, че физическите доставки също ще бъдат осигурени навреме. “Да имаме през април 2024 г. ситуацията, когато ще сме готови за пълноценна презарядка, която предстои през месец май”, заяви министър Радев.

На въпрос дали се отказваме изцяло от руското гориво, той заяви, че спазва стриктно решенията на парламента. “Има ясна воля, заявени решения. Още повече, че те са в пълно съзвучие с европейската ни политика за диверсификация на горивата и за оттегляне от държави, които са в рестрикционен режим. Това е политиката, която се следва”, подчерта енергийният министър.

Министерството на енергетиката не е страна по процеса, свързан с Росенец. “В случая с пристанището Росенец основна страна е Министерството на транспорта”, обясни Радев. По отношение на всички процедури свързани с доставката и реализацията на горива това пък е от компетенцията на Министерството на икономиката. “Не искам да звучи като оправдание и прехвърляне на топка към колеги”, каза той.

По отношение на това как тази ситуация ще се отрази на потребителите, министър Радев се надява да има запазване на функционалността и оперативността на рафинерията. “Там има други проблеми - технологични. Не трябва да се забравя, че сме на път до достигнем дерогационните обеми за доставка на суров петрол. Т.е. Има сериозни проблеми, които са предизвикателство пред ръководството на рафинерията. С впечатление съм, че те работят по това”, заяви енергийният министър.

Той е категоричен, че пазарът не трябва да се повлияе нито на едро, нито на дребно на горива.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase