Снимка БГНЕС

Бившият здравен министър от кабинета „Петков“ проф. Асена Сербезова е назначена за член на Висшия съвет по фармация към здравното ведомство. Заповедта е на министър Христо Хинков и е от 18 юли. Припомняме, вчера пък стана ясно, че от ПП настояват да назначат Моника Бийчър, която беше зам.-министър на финансите и МВР, както и финансов директор в БДЖ, за четвърти зам.-здравен министър с ресор европейски програми и проекти, пише скенер.нюз.

Висшият съвет по фармация към министъра на здравеопазването е консултативен орган, който обсъжда и дава становища по: основните насоки и приоритети в областта на фармацията; етични проблеми, проекти на нормативни актове, научните приоритети в сектора, както и програмите за организиране на обществени образователни кампании в областта на лекарствените продукти. В състава му влизат петима представители, определени от министъра на здравеопазването, като той е и председател, петима от Българския фармацевтичен съюз, от чиято квота именно е проф. Сербезова, двама от НЗОК и по един представител на фармацевтичните факултети на медицинските висши училища. Бившата министърка заема мястото на магистър фармацевт Димитрия Стайкова.

Ако съдим по данните на сайта на МЗ, Висшият съвет по фармация не с изказва често по проблеми и казуси в сектора, доколкото последното заседание е било на 19 ноември 2020 г., два пъти консултативният орган се е събирал през 2019 г. и три пъти – през 2018 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase