Снимка БГНЕС

Силно разтревожени сме от случващото се в страната – ескалация на езика на омразата и антисемитската проява.

Това заяви в Софийската синагога председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" проф. д-р Александър Оскар, предаде БГНЕС.

Проф. Оскар призова случващото се в страната да не остава без реакция.Искам да обърнете внимание на мястото, където се намираме – това е сърцето на българската еврейска общност, както и на надписа "Знай пред кого стоиш". Заедно с мен са и видни представители на българската еврейска общност.

Събрахме се, за да изразим безпокойството на българските евреи. Събрахме и подписка с над 420 подписа само за няколко дни.

Още по темата

Преди дни канал, който се нарича "Възраждане", публикува антисемитски колаж със Соломон Паси.

Соломон Паси определи антисемитската атака срещу себе си като атака срещу демокрацията. Сезирана бе и прокуратурата.

Депутатът от коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" Даниел Лорер каза, че когато в наши дни отново се използва езикът на омразата, който има много страни, всичко това кара българските граждани, принадлежащи към еврейската общност, да настръхват и затова искат да привлекат вниманието на цялото общество колко важно е да запазим единство. Той е категоричен, че трябва да се обединим като общество, за да не позволяваме никога повече престъпленията от омраза.

Виктория Бехар, член на Изпълнителното бюро на ОЕБ "Шалом", че говоренето на думи в крайни сметка не води до нищо. "Не може да се крием зад анонимността в социалните мрежи, зад депутатски имунитет и т.н.", добави тя, като допълни, че еврейската общност в България иска да има разговор за бъдещето.

Издателката Жаклин Вагенщайн изрази своята съпричастност към всичко изказано дотук, както и вяра, че трябва да се борим с всяка проява на човеконенавист. Тя отбеляза, че нейният дядо Анжел Вагенщайн, който скоро ни напусна, водеше през целия си живот борба срещу фашизма, антисемитизма, разказваше за последствията от Холокоста. "Аз вярвам, че това дело трябва да бъде продължено и вярвам в силите на България, която е доказала с годините своята толерантност, че трябва да продължи с това", допълни Вагенщайн.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase