Снимка БГНЕС

Хеликоптерът, хвърлил дрога над Турция, не е е излитал и кацал от България. Всъщност е прелитал от гръцка на турска територия и обратно.

Това съобщи шефът на "Гранична полиция" Антон Златанов пред Нова.

Той потвърди, че става дума за марихуана. "Изяснява се защо бе съобщено, че полетът е от България. Работим тясно с турските колеги, изпратено е запитваме и към гръцките има ли някакви данни да е пресичал границата ни", разказа Златанов.

Още по темата

Той е временно изпълняващ длъжността, след като няколко часа след назначаването му на поста обяви, че се отказва заради липсата на обществено доверие. Тогава се вдигна скандал, тъй като по времето на Златанов като шеф на полицията в столицата стана боят над младежи под колоните на МС при протестите от лятото на 2020 г.

На 10 юли - първият ден от протеста, откогато са кадрите с младежите под кооните, служители на по-ниски нива ръководят охраната, още не бяхме подготвени. На другия ден бях извикан от ръководството и ми бе възожено да организирам нещата, така че инциденти повече да няма, напрежението да се успокои, разказа Златанов. Така че той не е ръководил охраната в деня, от който са клиповете с бити младежи.

Никоя позиция не е на всяка цена, моето назначение не може да е пречка за работата на цялата структура, обясни Златанов в първото си интервю по Нова тв тази сутрин. И даде да се разбере, че всъщност се оттеглил заради коментари как смяна на поста сега може да ни забави за Шенген.

Оптимизирана е работата на границата и за Гърция на всички пунктове се чака до 20 минути, каза шефът на граничната полиция. На Калотина се строи ново КПП и просто трябва да се мине за няколко месеца през този период, увери Златанов. Капацитетът на пункта обаче е наполовина заради строителните дейности.

Мигрантският натиск постоянно се увеличава, миналата година за първите 6 месеца са били около 50 хил. души, спрени на оградата, през тази до момента са 87 хиляди, посочи той.

Напоследък хващаме мигранти в цистерни за гориво, съобщи още Златанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase