Снимка БГНЕС

Веме месец след инцидента в болницата в Раднево нищо не е направено. Това коментира пред Dnes.bg наалникът на Шесто мъжко отделение в Държавна психиатрична болница - Раднево д-р Иван Добринов.

Тогава дрогиран пациент с едно убийство зад гърба си вилня в отделението и ситуацията едва се размина без жертви.

"Човекът вилня, кърти врати на шкафчета, прегази санитарите, плю. Месец по-късно охрана още няма, а директорът няма как да осигури такава без необходимите средства", каза Добринов. "Не искам да си напускам работата, но съм решил или нещата да се оправят, или да се махаме. Ако се примирим със сегашното положение, някой ще умре", допълни той. Персоналът подаде оставки след инцидента, но някои от хората са били убедени да ги оттеглят. Днес персоналът излезе на протест срещу липсата както на охрана, така и на реакция от управляващите.

"Директорът е уведомил МЗ за искането ни. Сега се очаква тяхната позиция. Надявам се след натиск от медиите да се раздвижат", допълни Добринов.

Още по темата

"Протестираме основно за охраната, защото тя е най-спешна, но коментирахме и недостатъчния персонал, ниските заплати, лошите битови условия за пациентите, липсата на ограда", допълни той.

Добринов коментира пред Dnes.bg и темата с фентанила, за който се говори от вчера след смъртните случаи във Варна. Според него става дума по-скоо за медийна сензация, защото фентанилът е познат отдавна. "В случая особено опасното е нахлуването на нови негови производни, чийто състав не е добре познат и има риск при предозиране от спиране на дишането. Някои от тези дроги дори не са в списъка на забранените, защото нови се появяват непрекъснато. Само за миналата година в световен мащаб бяха обявени 920 нови вещества", допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase