Снимка БГНЕС

Тези екстремни температури, които засега са в кратки срокове, не могат да пресушат язовир, няма да доведат до безводие, но климатичните промени могат да доведат до стресове във водната система.

Това посочи по bTV в предаването "Лице в лице" екоминистърът Юлиян Попов.

Той посочи, че водната система в много части на страната е много зле. Над 90% от водите се губели по водопроводните мрежи, но успокои, че се работи по цялостна национална система - както за управлението на водите, така и за превенция от наводнения.

Министърът беше и категоричен, че морето ни не е замърсено и няма радиация.

Още по темата

"Няма опасност, нека хората да са спокойни. Вярвайте повече на институциите. МОСВ постоянно проверява и публикува данни, каквато и информация да се появи. Нищо не се крие, всичко се предоставя на гражданите", каза Попов.

Той смята, че има няколко източника за страха - естественото притеснение, което било нормално   всеки би си помислил, че тези замърсени води от язовира "Нова Наховка" в Украйна може да стигнат до нас. Друго нещо на което той отдава този страх е склонността на българите да не вярват в институциите, а да вярват на това което прочетат в социалните мрежи и трето - опита на руски журналисти да провалят туристическия ни сезон.

Министърът смята, че преходът към зелена енергия е много важен и значим, това е правилната посока.

На въпросът дали има опасност да загубим пари по плана за възстановяване свързан с неговия ресор, министърът категорично не, не бих казал„теоретичен шанс винаги има. теоритична опасност има, но практически не бих казал
според мен нямаме проблем с ек, ние имаме проблем с пазара. централите ще излезнат от употреби пред каквито и да е нагажименти да поемем. трябва да се създаде тази инвестиционална среда, която да привлекат инвестииции, с които да се модернизираме,
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase